Országtorta 2025: felfedezd a legfinomabb cukrászdákat, ahol megízlelheted ezt a különleges édességet!


Feltárult, hol szerezhetők be a DCJ stílusgyakorlat és az Álmodozó torta!

A 2025-ös Magyarország Tortáját és az idei év Magyarország Cukormentes Tortáját az érdeklődők 2025. augusztus 19-től vásárolhatják meg Budapesten, a Magyar Ízek Utcája rendezvény keretében a Várkert Bazár épületében. Emellett augusztus 20. után országszerte több mint 500 cukrászdában lehet megkóstolni. A Magyar Cukrász Ipartestület közzétette a honlapján a DCJ Stílusgyakorlat és az Álmodozó névre keresztelt tortákat árusító cukrászdák listáját.

Felhívták arra a figyelmet, hogy a listákon szereplő cukrászdák várhatóan augusztus 19-20-án készítik a tortákat, és ezt követően lehet érdeklődni náluk, hogy kapható-e a torta. Az idén amúgy rekordszámú, több mint 500 cukrászda árusítja az országtortákat.

A torták minőségének megőrzése érdekében az idei év során is csak az év végén kerülnek nyilvánosságra a receptek. Eddig csupán az Ipartestület tagjai élvezhetik a lehetőséget, hogy elkészíthessék őket.

Az idei nyertes torta, a DVJ Stílusgyakorlat, amit a készítői - Balogh László és Kis Roland (Kézműves Cukrászda - Gyula) - a következőkkel jellemeztek: "A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál. A vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt ad, a meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújt. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandula praliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé. A torta alsó piskótalapja a klasszikus doboscukorral van áthúzva, ami roppanós réteget képez és tiszteleg a Dobos C. József által megalkotott eredeti mű előtt. A torta alsó részébe még mandula nugát és mandulagrillázs keveréke is kerül, ami újabb ízekkel és textúrával gazdagítja a tortát."

Ami az árát illeti, mint ahogy korábban megírtuk, nincs egységes értéke a tortáknak, az árak meghatározása a cukrászdákra van bízva. "Egy szeletre körülbelül 700 forintos nyersanyagárakkal kell számolnia a cukrászdáknak, így 1500 forint alatt nem kínálhatják az üzletek, azonban 2000 forint fölé minden bizonnyal nem emelkedik az édesség ára" - prognoztizálta két hete Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Related posts