8 fantasztikus tojáshelyettesítő, amelyek nemcsak ízletesek, hanem táplálóak is - Mindmegette.hu


Lehet, hogy egészségügyi megfontolások miatt nem fogyaszthatsz tojást, vagy csupán úgy döntöttél, hogy eltávolítod az étrendedből – de ne aggódj, ez nem jelent akadályt! A tojás helyettesítésére számos tápláló és ízletes alternatíva áll rendelkezésre, amelyek tökéletesen megállják a helyüket a sütés és főzés során, ráadásul még az egészségednek is kedveznek.

A tojás az egyik legsokoldalúbb alapanyag: reggelik klasszikus szereplője, sütemények nélkülözhetetlen kötőanyaga, saláták és tészták gazdagítója. Ráadásul tele van értékes tápanyagokkal - fehérjével, D-vitaminnal, kolinnal, B12-vitaminnal, foláttal, riboflavinnal és szelénnel. Ezek mind kulcsfontosságúak az agyműködés, az idegrendszer, az immunrendszer és az energia-anyagcsere szempontjából. A tojás emellett kiváló A-vitamin- és luteinforrás, valamint - ha legeltetett tyúktól származik - gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.

A tojásfogyasztás körüli viták sokak figyelmét felkeltették, hiszen a tojás, mint tápláló élelmiszer, számos egészségügyi kérdést vet fel. Egy átlagos tojás körülbelül 190 mg koleszterint és 1,6 gramm telített zsírt rejteget, ami miatt a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő személyeknek érdemes óvatosan bánniuk vele. Noha a legújabb kutatások arra utalnak, hogy a tojásban található koleszterin nem feltétlenül növeli drámaian a vér koleszterinszintjét, a táplálkozási szakértők továbbra is mértékletességre intenek. Éppen ezért a tojásfogyasztás kérdését érdemes alaposan mérlegelni, figyelembe véve az egyéni egészségi állapotot és táplálkozási igényeket.

Szerencsére rengeteg tojáshelyettesítő áll rendelkezésre, amelyek könnyen elérhetők, nem drágák, és táplálkozási szempontból is felveszik a versenyt a tojással. Mutatunk nyolc alternatívát, amelyekkel bátran kísérletezhetsz a konyhában.

A tofu egy kiváló fehérjeforrás, gazdagon tartalmaz foszfatidilszerint, amely hozzájárul az agy optimális működéséhez. Továbbá, tele van A-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal, mangánnal, cinkkel, vassal és szeléniummal – mindezt úgy, hogy gyakorlatilag mentes a telített zsíroktól és a koleszterintől.

A pektinben gazdag almapüré édes sütikben (muffin, brownie, sütemény) kiváló kötőanyag, amely nedves textúrát ad. Emellett rostban és C-vitaminban gazdag, és növényi vegyületei támogatják a bélrendszert, a szívet és az immunrendszert.

A csicseriborsóliszt felhasználásával egy különleges, tojásos ízű keveréket alkothatsz, ha vízzel, kurkumával és fekete sóval elegyíted. Ebből ízletes omlettet vagy rántottát készíthetsz, ami nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. Gazdag rostban, vasban, mangánban, cinkben, B6-vitaminban és folátban, így remek választás az egészséges étrendhez.

A joghurt, legyen növényi vagy tej alapú, magas fehérjetartalmú, tele van B-vitaminokkal, kalciummal, foszforral és probiotikumokkal, amelyek támogatják a bélflórát.

A boltok polcain fellelhető tojáshelyettesítők, mint például a Just Egg vagy az Acre Made, mungóbabból és sárgaborsóból készülnek. Ezek az alternatívák ízükben és állagukban szinte teljesen utánozzák a hagyományos tojást. Adagonként körülbelül 5 gramm fehérjét tartalmaznak, így tápláló szempontból is hasonlóak a tojás klasszikus formájához.

Az aquafaba, más néven a konzerv csicseriborsó levének csodálatos világába kalauzol el minket, mint a tojásfehérje vegán alternatívája. A benne rejlő fehérjék és szénhidrátok csodálatos módon képesek kemény habbá verődni, amely könnyed és légies textúrát kölcsönöz az ételeknek.

A lenmag vízzel elkeverve zselés állagú masszát ad, ami a sütikben a tojás szerkezetét utánozza. Emellett rostban, omega-3 zsírsavban, fehérjében és B-vitaminban gazdag, így kifejezetten tápláló. A chia mag hasonló módon működik.

A túró az utóbbi időszakban újra felfedezett szuperélelmiszer lett: gazdag fehérjében, kalciumban, B-vitaminokban, foszforban, és sok esetben probiotikumokkal is meg van bolondítva.

Related posts