Ilyen az, amikor különleges páfrányok burjánzanak egy városi ház falán | Sokszí


Több mint fél tucat faj egyedei kapaszkodnak a homlokzaton.

Egy Facebook bejegyzés szemet gyönyörködtető részleteket osztott meg a városban fellelhető különleges növényekről, bemutatva, hogyan alakítják át ezek a zöld csodák a városi tájat.

Kelecsényi Péternek egy ismerőse hívta fel a figyelmét egy miskolci épületen megtelepedett páfrányokra. A borsodi dísznövénykertész szerint ez nem túl ritka jelenség. Péter első hallásra arra gondolt, hogy a leggyakoribb aranyos fodorka és az erdei pajzsika egyedeiről lehet szó. Nagy volt a meglepetése, összesen legkevesebb hét fajt talált a mindössze néhány négyzetméteres területen.

A következő fajok telepedtek meg a falon:

A kertész állítása szerint a páfrányok közül négy különösen védett faj létezik, és a fekete fodorka ezen a területen rendkívül ritkán található. Péter azonnal lépett, hogy felvegye a kapcsolatot az épület tulajdonosával, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának szakértőivel, hogy biztosítsák a védett növények megóvását.

Botanikai szakértőkkel folytatott konzultációink alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a ritkább növényfajokat le kellene bontanunk a falról, és számukra egy természetközeli élőhelyet kell keresnünk, ahová átültethetjük őket. Miskolc közelében található egy festői völgy, ahol homokkő sziklák emelkednek, és ez az a terület, ahol eredetileg a fekete fodorka is otthonra lelt.

„Tedd különlegessé a mondandódat!” – javasolta Péter a Sokszínű Vidék munkatársának.

Korábban már beszélgettünk a miskolci dísznövénykertésszel, aki megosztotta velünk a csodálatos városi kertjének titkait. Kertjének különlegessége egy lenyűgöző, tizenhárom méter hosszú sziklafal, amely a terület igazi ékessége. E fal védelme alatt ritka páfrányfajok bontogatják leveleiket, színesítve a miskolci udvart. Érdekesség, hogy az Alföldön is előfordulnak olyan páfrányok, amelyek a hegyvidékekre jellemzők. A természetvédők felfedezték, hogy számos gémeskút környékén is találkozhatunk hegyi páfrányokkal, amelyek tovább gazdagítják a hazai növényvilág sokszínűségét.

Related posts