Ha ezt a módszert alkalmazod az eper lefagyasztására, hosszan megőrzi ízletes zamatát.


Az eper fagyasztása során csupán egy lényeges szabályt érdemes szem előtt tartani: ha ezt a titkot betartod, hosszú ideig élvezheted a gyümölcs ízletes zamatait!

Az élet egyik nagy igazságtalansága, hogy a hazai eperszezon viszonylag rövid ideig tart, és nem élvezhetjük egész évben a frissen szedett gyümölcs kényeztetését. Na jó, ez nem teljesen igaz, hiszen egy kiválóan fagyasztható kedvencről van szó, ami megfelelő tárolás mellett ugyanúgy megőrzi a zamatosságát, frissességét és igen, a vitamintartalmát is, mintha frissen szednénk le a nagyi kertjében. Úgyhogy érdemes ráfeküdni most a témára, és annyi epret lefagyasztani, amennyi elfér a mélyhűtőben.

Az epernek magas a víztartalma, ezért kiolvadáskor hajlamos vizesedni. A jégkristályok képződésének minimalizálása érdekében (ami lebontja a bogyók szerkezetét, így azok kiolvasztáskor puhává válnak), célszerű gyorsfagyasztani őket. Ez azt jelenti, hogy egyetlen rétegben le kell fagyasztani, gyorsan kitéve őket a hideg levegőnek. Hogyan csináld?

A fagyasztott eper szavatossági ideje körülbelül hat hónap, ezen időszak alatt megőrzi friss ízét és zamatait. Ez után is fogyasztható, de érdemes tudni, hogy az íze fokozatosan gyengülhet, és az állaga is megváltozhat. Ilyenkor a legjobb, ha turmixokban vagy süteményekben használjuk fel, ahol még mindig élvezhetjük az eper ízét, bár már nem olyan tökéletes formában, mint frissen.

Related posts