Íme, hogyan készítheted el az ínycsiklandó kivilekvárt, amely garantáltan a család egyik kedvencévé válik! Az édes és savanykás ízek tökéletes harmóniája minden falatban megjelenik, és a friss kivik íze valóban különleges élményt nyújt. A recept egy egysz
A közösségi médiában a kivi kilója 1000-1200 forint körüli áron érhető el, ami remek lehetőséget kínál arra, hogy karácsonyi ajándékként ízletes lekvárt készítsünk belőle – számol be róla a Hello Vidék.
A lap cikke szerint mivel egyre többen termesztenek is kivit Magyarországon, így a lekvárja is egyre szélesebb körben lesz majd elterjedt.
A kivilekvár elkészítéséhez az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk:
Az elkészítéshez előbb hámozzuk meg a kivit, és vágjuk kisebb darabokra. Ha szeretjük a lekvárban a gyümölcsdarabokat, hagyhatunk néhány nagyobb szeletet is. Ezután tegyük a kividarabokat egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, és lassú tűzön kezdjük főzni. Kevergessük folyamatosan, hogy a cukor feloldódjon.
Ha a gyümölcs kezd szétesni és levet ereszteni, keverjük hozzá a dzsemfixet. A dzsemfix használati utasítása alapján járjunk el, mivel különböző típusok eltérően viselkedhetnek, olvasható a receptben. Majd mehet hozzá a citromlé.
Forraljuk az elegyet körülbelül 5-10 percig. Ha szeretnénk biztosak lenni abban, hogy a lekvárunk tökéletes állagú legyen, cseppentsünk egy kis adagot egy hideg tányérra: ha megdermed, akkor kész a finomság. A forró lekvárt azonnal öntsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le szorosan, majd néhány percre fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket, hogy vákuum keletkezzen. A lekvárt száraz, hűvös helyen tároljuk, és ha felbontottuk, akkor hűtőben tartsuk frissen.
A megfőzött lekvár valódi ínycsiklandó kincse lehet a reggeli pirítósnak, a süteményeknek, sőt, akár egy különleges karácsonyi ajándék is, amit szívből adhatunk szeretteinknek.