Gáspár Bea az önálló karrierjéről: Tudom, hogy sok roma közösség tagjai még mindig nem nézik jó szemmel a lépéseimet, de számomra fontos, hogy saját utamat járjam. Az álmok valóra váltása érdekében nemcsak a kihívásokkal kell szembenézni, hanem az előítél


Nemrégiben debütált Gáspár Bea ötödik szakácskönyve, amelynek vázlata tavaly áprilisban született meg, miközben otthon lábadozott a műtétje után. A könyvbemutatón a story.hu csapata beszélgetett a szerzővel, aki hangsúlyozta, hogy újabb könyvének elkészítésében kulcsszerepet játszott férje, Gáspár Győző, valamint lányaik, Evelin és Virág támogatása.

Otthonról olyan támogatást kapok, amiért végtelenül hálás vagyok! Különösen figyelembe véve, hogy a roma kultúrában nem éppen megszokott, hogy a nők dolgoznak vagy élik meg önmagukat. Ezért minden egyes lépés, amit teszek, különleges értékkel bír számomra.

- magyarázta Gáspár, aki eredetileg tavaly ősszel tervezte megjelentetni új szerzeményét, de a kiadóval végül a csúsztatás mellett döntöttek.

Úgy döntöttünk, hogy érdemesebb halasztani a dolgot, hátha így még nagyobb hatást érhetünk el. Azt hiszem, sikerült! Az ország több városában fogok dedikálni, és ráadásul számos eseményre is meghívtak, ahol zsűrizhetek és kóstolhatok. Közben pedig a Hal a tortán következő évadát forgatjuk, amit egyszerűen imádok! Van egyéni jövedelmem, így én magam határozom meg, mit vállalok el és mit nem. A legjobb pedig az, hogy az emberek őszintén érdeklődnek irántam, a főztöm iránt, és a tanácsaimra is kíváncsiak. És ez tényleg nem a Győzike Show része!

Ahogy ő fogalmaz, különösen büszke arra, hogy a negyedik ikszen túl indította el önálló karrierjét.

Fiatalon ezt nem mertem volna... Már csak az előítéletek miatt sem. Tudom, sok roma most sem nézi jó szemmel azt, amit csinálok, de megtanultam nem foglalkozni velük. A férjem és a lányaim támogatnak, illetve van egy jó közösségem, mi kell még?! Az meg, hogy nem jelölnek, de még csak meg sem hívnak, mondjuk az Inspiráló Nők gálájára, már nem érdekel... Nekem már az jólesik, hogy olyan híres roma nők között emlegetnek, mint Bangó Margit vagy Bódi Margó - akiket egyébként nagyon tisztelek! Nekem a gasztronómia lett az utam, noha nem vagyok szakács, ezt mindig elmondom. Cukrász végzettségem van. Imádok sütni, főzni, főleg a családomra. Hétvégente, amikor hazalátogatnak a gyerekek, mindig készülök. Ünnepekkor meg terülj-terülj asztalkám van.

A rendezvényen Gáspár Evelin is jelen volt, hogy támogassa édesanyját, akiről úgy nyilatkozott: szavakkal nehezen kifejezhető az az érzés, mennyire büszke rá. Emellett örömmel mesélt arról is, hogy sikerült saját lábára állnia, és végre kilépnie Gáspár Győző árnyékából.

Létrehozott egy saját, egyedi márkát, ráadásul roma nőként, ami különös bátorságot igényel, és nem is akármilyen módon valósítja meg! Hosszú ideig küzdött az önbizalomhiánnyal – sajnos ez a probléma nemcsak rá, hanem a húgomra és rám is igaz. 2019-ben azonban elhatározta, hogy belevág az első saját receptkönyvébe, és örömmel tapasztaltam, hogy édesapám is támogatta ebben a törekvésében. Azóta újra rátalált önmagára, és számos előítéletet megcáfolt, például azt, hogy a kor vagy a származás nem számít, ha valaki valóban tehetséges és elkötelezett a hivatása iránt. Édesanyám pedig igazi konyhaművész! Nem véletlen, hogy gyerekként küzdöttem a súlyommal... Minden egyes nap, amikor hazaértem az iskolából, egy ínycsiklandó leves, főétel és desszert várt rám. Húszéves korában lett háziasszony, tehát ha jól számolom, már harmincegy éve "ügyködik" a konyhában.

- fogalmazott Gáspár Evelin, majd hozzátette:

Ez igazán motivál engem is! Nemrégiben belekezdtem a főzésbe az ő receptjei alapján, mert elegem lett a folyamatos rendelésből és az éttermekből. Minden alkalommal megosztom vele a főztjeim képeit, és ő mindig bátorít, ami nagyon jól esik. Kölcsönösen segítjük egymást mindenben, és ez a kötelékünk titka.

Gáspár Bea életéről és karrierjéről e hónapban akkor írtunk, amikor...

Related posts