A hosszú élet kulcsa: A kávéivás időzítése nem elhanyagolható! | 24.hu

A megfelelő időzítésen kívül az sem árt, ha nem teszünk bele egy kiló cukrot.
Akármennyire függőség ez is, valljuk be, kávét inni jó, ráadásul a rendszeres, ám mértékletes fogyasztásával az élettartamunkat is meghosszabbíthatjuk. Számos élelmiszerről és italról mondják, hogy a fogyasztásuk a hosszú élet titka, és a téma egyik szakértője, Dan Buettner szerző szerint a kávé is ehhez a nemes körhöz tartozik.
Úgy gondolom, az egyik legjobb hosszú életet támogató ital a kávé, de a titok abban rejlik, hogy délelőtt, még 12 óra előtt fogyasszuk el
Az Instagramon Buettnertől származó idézetet osztunk meg, amely a Glamour oldalán jelent meg. A reggeli kávé mellett megfogalmazott gondolatai még inkább fokozzák az élményt, hiszen minden sip egy új perspektívát kínál.
A szakértők szerint napi egy-két csésze kávéval jelentősen csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ha ezt a délelőtti órákban fogyasztjuk el. Ezt a megállapítást egy átfogó kutatás támasztja alá, amelyben körülbelül 40 ezer ember kávéfogyasztási szokásait elemezték. Az eredmények alapján a reggelente kávézó résztvevők 31%-kal alacsonyabb eséllyel szenvedtek szív- és érrendszeri problémákban tíz éven belül, összehasonlítva azokkal, akik nem ittak kávét. Ezen kívül korábbi vizsgálatok során 85 különböző kutatást is értékeltek, amelyek azt mutatták, hogy napi két-három csésze kávé fogyasztása átlagosan két évvel hosszabbíthatja meg az életet. Fontos azonban megjegyezni, hogy a reggeli első kávéval érdemes várni egy kicsit, ahelyett, hogy félig álomban azonnal belekortyolnánk, mert ez éppen a kívánt hatás ellenkezőjét válthatja ki.
Buettner azt is megjegyzi, hogy a megfelelő pörkölésű kávé kiválasztása is fontos: a könnyű pörkölésű kávé több antioxidánst tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez és a hosszabb élethez. Ezeket rövidebb ideig és alacsonyabb hőmérsékleten pörkölik, így jobban megmaradnak a kávébab természetes ízei és egészséges anyagai. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az sem mindegy, hogyan főzzük le a kávénkat, valamint az említett kutatások csak a kávéra vonatkoznak, amely jótékony hatásait jelentősen ronthatja, ha az ital eredeti ízét tejjel és cukorral silányítjuk.