A hadjáratokra készülve a római katonák számára rengeteg ízletes kekszet készítettek, hogy energiával töltsék fel őket.
Az angol ötórai tea hagyományának köszönhetően váltak igazán népszerűvé világszerte.
Az aprósütemények általában kicsi, lapos és édes falatok, melyek igazi élvezetet nyújtanak. Készítésük során általában liszt, cukor, valamint valamilyen olaj vagy zsiradék kerül az alapanyagok közé. Emellett gyakran gazdagítják őket ízletes hozzávalókkal, mint például mazsola, zabpehely, csokoládé, dió vagy más különleges összetevők, amelyek még izgalmasabbá teszik ezeket a finomságokat.
Az aprósütemények története a VII. századi Perzsiáig nyúlik vissza, amikor a cukor felfedezése forradalmasította az édességek világát. Ekkor kezdtek a pékek az első édes sütemények készítésébe, amelyek kezdetben leginkább száraz, ropogós kekszek voltak. Ezek a sütemények nemcsak ízletesek, hanem praktikusak is voltak, hiszen hosszú utazásokra, sőt katonai hadjáratok során is ideálisak voltak. A római légiók katonái számára elengedhetetlenek voltak ezek az élelmiszerek, hiszen nem romlottak meg könnyen, könnyen szállíthatók voltak, és magas energiatartalmuk révén segítették a harcosokat az útjaik során.
Az aprósütemények szilárd, lapos kekszek formájában a XIV. századi Franciaországban jelentek meg először. A porhanyós, levegősebb édességek a XVI. századi Hollandia újításai, gyakran tartalmaztak diót és különböző édesítőszereket.
Az aprósütemények izgalmas története a kontinensünkön, különösen a muszlim hódítások nyomán kialakult Spanyolországban bontakozott ki. Ezek az ínycsiklandó édességek hamarosan a társadalom minden rétegében megtalálták a helyüket, a fényűző királyi paloták konyháitól kezdve egészen az utcai árusok kínálatáig. Különösen figyelemre méltó a Jumble, az egyik legkorábbi sütemény, amely viszonylag szilárd textúrájával és egyedi ízével hódította meg a gasztronómák szívét.
Az aprósütemények története az 1620-as évek végére nyúlik vissza, amikor a holland telepesek megérkeztek New York területére. A holland "koekje" kifejezés angolra való átültetése során született meg a "cookie", amely mára világszerte elterjedt és népszerű csemegévé vált. Az első ismert amerikai említések az aprósüteményekről 1703-ból származnak, amikor egy temetési szertartás keretében figyelemre méltó módon 800 süteményt kínáltak a résztvevőknek.
Az aprósütemények népszerűsége világszerte az angol ötórai tea hagyományának köszönhetően robbant be igazán. A XVII. századtól kezdve otthonokban és teázókban egyaránt előszeretettel fogyasztották ezeket a kis ínycsiklandó falatokat. Az első változatok csupán egyszerű kekszek voltak, amelyeket hagyományosan ó teával vagy kávéval párosítottak. Az évek során azonban a sütik receptúrái és ízvilágai folyamatosan fejlődtek, egyre gazdagabb és izgalmasabb kombinációk születtek.
Magyarországon az aprósütemények iránti kereslet jelentősen elmarad a környező országokétól, ahol a teázási szokások sokkal inkább elterjedtek. A teázás élménye gyakran egy kis ízletes keksz társaságában teljesedik ki, ami még tovább fokozza a kellemes pillanatokat. Hazánkban az utóbbi időkben azonban egyre inkább kezd teret nyerni ez a hagyomány: az éttermekben a tea vagy kávé mellé egy kis süteményke szolgálata már nem ritka, ezzel is gazdagítva az ízélményt.